Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ (2010) DVDRip


ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ
» Μαργαρίτα Μαντά
ΔΙΑΡΚΕΙΑ
» 85 λεπτά
ΠΡΕΜΙΕΡΑ
» 25-02-10
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
» Μάνια Παπαδημητρίου
» Αννα Μάσχα
» Αργύρης Ξάφης
» Δημήτρης Ξανθόπουλος
» Δέσποινα Κούρτη
YΠΟΘΕΣΗ
Τρία αδέρφια, αποστασιοποιημένα το ένα από το άλλο, έρχονται στην όχι τόσο ευχάριστη θέση να συναντηθούν και να συζητήσουν την πώληση του πατρικού τους σπιτιού. Ο Αλέξης (Αργύρης Ξάφης) επιμένει να το πουλήσουν, η Αννα (Μάνια Παπαδημητρίου) επιμένει για το αντίθετο και η Αμαλία (Αννα Μάσχα) βρίσκεται στη μέση, να τους ακούει, μη έχοντας το ίδιο σθεναρό ταμπεραμέντο, για να έχει μια συγκεκριμένη άποψη. Η ρήξη έρχεται πολύ εύκολα. Ένας ένας χωριστά αρχίζει ένα ταξίδι στο κοινό παιδικό τους παρελθόν, που όμως ο καθένας τους το βίωσε διαφορετικά...
EXTRA
Mε αφορμή τη ρομαντική διάθεση της ηρωίδας της, η σκηνοθέτης Μαργαρίτα Μαντά μας δίνει τη σκληρή εικόνα της σύγχρονης Αθήνας και μιλάει για την αποξένωση, την αδυναμία επικοινωνίας, το συναισθηματικό στέγνωμα, χωρίς να κουράζει τον θεατή και ενώ έχει να πει πολλά, δεν υπάρχει στην ταινία της τίποτα περιττό.
Σαφής σ αυτά που εννοεί, έχει φτιάξει μια ταινία με συνοχή, με ραχοκοκαλιά, με υπόθεση, με απλούς και διαυγείς διαλόγους. Δεν ρίχνει σκόρπιες εικόνες στην οθόνη όπως συνηθίζεται, δυστυχώς, σε πολλές νεοελληνικές ταινίες, και ας πάει ο θεατής να βρει την άκρη.
Με αυθεντική φωνή, χωρίς να προσπαθεί να μιμηθεί οποιονδήποτε μεγάλο σκηνοθέτη, δείχνει τον θαυμασμό της για τον Μικελάντζελο Αντονιόνι με τρόπο υπαινικτικό, μόνο με μια σκηνή, που μας δείχνει τη Μόνικα Βίτι στην ταινία του "Κόκκινη Έρημος” στην τηλεόραση και η πρωταγωνίστρια της «Χρυσόσκονης» δακρύζει για τη δεκαετία του 60 που έφυγε μαζί με το νέο κύμα στον κινηματογράφο, στο τραγούδι, στην επανάσταση των νέων με τους χίπις και τη μίνι φούστα, για την πόλη της που αλλάζει και χάνεται όπως γίνεται και στην "Κόκκινη Έρημο” του Αντονιόνι.
Αφορμή για το ξετύλιγμα του νήματος στην ταινία είναι το μεσοαστικό σπίτι μιας οικογένειας από τα ελάχιστα που έχουν απομείνει στην Αθήνα, ίσως κάπου στην Κυψέλη, στην Καλλιθέα, στου Μακρυγιάννη.
Στις κάποιες συναντήσεις που έχουν και στα λόγια που ανταλλάσσουν τα αδέλφια διαφαίνεται πόσο απομακρυσμένοι είναι ο ένας από τον άλλον. Πόσο ρηχές είναι οι διαπροσωπικές τους σχέσεις, με ανύπαρκτο ενδιαφέρον για τη ζωή του αδελφού, της αδελφής…Ο καθένας κλεισμένος στον εαυτό του αναλώνεται, σχεδόν τυχαία, στην καθημερινότητά του.
Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια Αθήνα με τη σφαιρική εικόνα που μας δίνει, με στριμωγμένα αυτοκίνητα, πολυκατοικίες, ταξί, αλλοδαπούς μικροπωλητές και με το θέατρο Περοκέ στην πλατεία Καραϊσκάκη, ένα κομμάτι της πολιτιστικής ιστορίας της Αθήνας που στέκεται στη θέση του, έστω χωρίς τη Σπεράντζα Βρανά, τον Φλερύ και τη Λίντα Άλμα, τον Κώστα Χατζηχρήστο, τον Νίκο Ρίζο, τη Ρένα Βλαχοπούλου…Είναι κι αυτή μία από τις σοφές λεπτομέρειες της Μαργαρίτας Μαντά που λέει αυτά που θέλει να πει χωρίς να φλυαρεί.
Και επειδή και οι ταινίες, όπως όλα τα πράγματα έχουν μια αρχή κι ένα τέλος, η ταινία αρχίζει μπαίνοντας κατ ευθείαν στο θέμα για την αναγκαιότητα της πώλησης του σπιτιού και τελειώνει μ ένα πραγματικό εύρημα (τα λευκώματα αναμνήσεων της μαμάς). Αυτή η επιστροφή στην αθωότητα είναι που φέρνει κοντά τους ήρωες, τους ωριμάζει και τους πασπαλίζει με χρυσόσκονη…
Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές. Ο Αργύρης Ξάφης μας πείθει απόλυτα για τον τακτοποιημένο νεαρό δικηγόρο που υποδύεται, η Μάνια Παπαδημητρίου, η Άννα Μάσχα, η Δέσποινα Κούρτη και Θανάσης Χαλκιάς είναι όλοι στο πετσί του ρόλου τους. Η σκηνοθεσία, το σενάριο, οι διάλογοι, τα κοστούμια, τα σκηνικά, η ατμόσφαιρα, μας δίνουν μία ταινία πολύ καλύτερη από τις ξένες που κατακλύζουν τους κινηματογράφους μας η οποία, όπως λέει η σκηνοθέτης έγινε με το τίποτα, βασισμένη μόνο στο ανθρώπινο δυναμικό. 
LINKS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο καιρός

Ανέκδοτα

Madbox Entertainment

Watch live streaming video from madboxent at livestream.com

Views from the port in Paros Island, Greece

parosweb on livestream.com. Broadcast Live Free

Mykonos Live Webcam

Watch live streaming video from mykonoslive at livestream.com

Ios Greece Live - Chora

Watch live streaming video from iosgreece4 at livestream.com

live scores


powered by Agones.gr - opap

Σελίδες

free counters


Powered By Blogger